Somrig citronpaj

Med denna citronpaj kan ni riktigt lätt briljera utan att behöva lägga ner en massa tid och energi. Somrigt läskande och helt oemotståndlig tycker i alla fall jag att den är, och med en klick grädde och saftiga jordgubbar till, så blir den minst sagt farligt god.
 
 
Citronpaj 
 
• 3 dl vetemjöl
• 2 msk strösocker
• 125 g margarin
• 1 st äggula

Fyllning
• 3 st ägg
• 2 dl strösocker
• 2 msk vetemjöl
• 2 tsk vaniljsocker
• 2 dl vispgrädde
• 1 st lime
• 1 st citron
 

Börja med pajskalet. Låt margarinet bli rumsvarmt och rör sedan ihop det med socker och mjöl till en grynig massa, gärna med elvisp eller matberedare. Tillsätt äggulan och arbeta ihop till en deg.

Tryck ut degen i en pajform ca 24 cm i diameter. Ställ sedan in den i kylen i ca 30 minuter eller frysen ca 10 minuter.

Börja därefter med fyllningen genom att vispa ägg och socker pösigt. Rör ner vetemjöl, vaniljsocker och grädden (som ej behöver vispas).

Riv skalet på lime och citron och pressa ur saften (Snåla inte med saften! Du kan till och med pressa ytterligare en citronhalva om du har det hemma). Tillsätt saft och skal till smeten och rör till en jämn smet. Häll smeten i pajskalet. Grädda i nedre delen av ugnen i 200°C i ca 30 minuter.

Låt pajen svalna och dekorera sedan om du vill med till exempel florsocker. Servera den sedan gärna kylskåpskall, med grädde eller glass och kanske också jordgubbar till.


Lantbröd

 
Lantbröd

• 1 pkt jäst (50 gram)
• 10 dl vatten
• 2 msk olivolja
• 14 dl vetemjöl (gärna vetemjöl special eller manitoba cream, men det går bra med vanligt)
• 2 msk flingsalt
• 10 dl rågsikt
 

Smula ner jästen i en degbunke. Ljumma vattnet till 37 grader, fingervarmt och rör ut jästen. Tillsätt oljan och allt vetemjöl, fast lite i taget. Arbeta degen i bakmasking ca 10 min (går också bra för hand men då behövs betydligt mer tid) Degen är nu som en lös smet och ska jäsa så ca 1 timme, täck över med bakduk. Kör igång maskinen igen och arbeta in flingsalt och rågsikt ca 5 min. Ta upp degen på mjölat bakbord och forma till 3 limpor. Lägg i brödformar och täck med handduk. Jäs i 15 min, snitta ytan på bröden och låt jäsa ytterliggare 15 min under bakduk. Grädda i 35-40 min i 200 grader. Låt bröden svalna i formarna utan bakduk ca 30 min innan du stjälper ur dom, då får de en knaprig fin skorpa!


Dragondoftande kycklinggryta

Detta är helt klart en utav mina favoriter, när det kommer till enkla vardagsrätter. Eller tja.. jag tycker att den är så god att den till och med passar bra på en födelsedagsmiddag, vilket mina vänner kunde märka när jag bjöd dem på en trerättersmiddag en gång, som i för sig var för ett bra tag sen.
 
 
Dragonkyckling, ca 4 portioner
 
• 2-3 st kycklingfiléer
• smör eller margarin
• 2 dl crème fraiche
• 0,5 dl vatten
• 2 tsk hackad färsk dragon
• 1 st hönsbuljongtärning
• lite gurkmeja
 
Skär varje kycklingfilé i strimlor. Bryn dem sedan i smör eller margarin i en stekpanna. Vispa ihop crème fraiche, vatten, dragon och smulad buljongtärning i en gryta. Lägg i kycklingen och låt den koka ca 5 min under lock. Tillsätt därefter lite gurkmeja för en finare färg (var inte orolig, den ger ingen smak alls). Min personliga åsikt är att grytan passar bäst till ris, men egentligen passar nog det mesta.

Frukostkaka med smak av banan och vanilj

Denna morgon så var jag som så många andra gånger otroligt sugen på att experimentera lite i köket för att förhoppningsvis lyckas improvisera fram något riktigt mumsigt. Ett flertal gånger när jag har gjort det så har det visserligen slutat som rena rama sörjan, men denna gången var det som tur var inte fallet. Nej, den här gången så var det något riktigt himmelskt som togs ur ugnen.
 
Jag kallar det för en banan- och vaniljkaka eftersom jag än så länge inte har kommit på något mer kreativt namn och som topping hade jag en hasselnötskesoröra.
 
 
Frukostkaka med smak av banan och vanilj, 1 portion
 
0,5 banan
• 3 msk mjölk
• 1 tsk grahamsmjöl
• 0,5 dl havregryn
• 0,5 tsk bakpulver
• 1 äggvita
• liten bit vaniljstång.
 
Börja med att sätta på ugnen på 225°C. Mosa sedan bananen och tillsätt mjölk och fröna från vaniljstången. Rör ihop ordentligt. Det gör dock inget om det är lite småbitar av bananen kvar, det blir bara gott sen.
 
I en skål vid sidan om så rör du ihop alla torra ingredienser. Häll sedan bananblandningen över och blanda väl.
 
I ytterligare en annan skål vid sidan om så vispar du sedan äggvitan till ett hårt skum. Rör sedan ner det i din smet och häll sedan upp det i någon form av ungsform. Grädda i mitten utav ugnen i ungefär en kvart. Tiden är dock väldigt väldigt ungefärlig, det beror bland annat lite på vilken sorts form du har. Håll noga koll på din kaka. När den har fin färg och inte reser sig mer, ja då är det dags att ta ut den.
 
Som topping kan du sedan ha lite vad du känner för. Jag blandade ihop en klick keso, en klick yoghurt och en klick hasselnötssmör.

Ditt namn eller något annat som förklarar bilden

När jag nästan fick kämpa för att min privata blogg inte skulle förvandlas till en bak/matblogg, så tänkte jag att det nog var dags att göra något åt saken. Så här är nu Hallondrömmen - min egen lilla kokbok i cyberrymden.

Matbloggstoppen


Matklubbens Topplista

RSS 2.0