Pollo en Pepitioria - kyckling med mandel och saffran

När mina föräldrar och min lillebror var i Grekland så passade jag på att testa på en massa olika maträtter. När man endast lagar till sig själv så är det ju ingen annan som behöver lida ifall det blir ett totalt misslyckande. Hur som helst så var det flera rätter som faktiskt blev riktigt lyckade, bland annat den här. 
 
Att jag ens valde att testa på denna väldigt ovanliga rätt har att göra med min förkärlek för spanska och spanien. Har aldrig varit där, men någon gång ska jag allt dit! Inte har jag heller smakat mycket spansk mat - bara lite tapas någon enstaka gång - så att testa på att laga en typiskt spansk rätt var riktigt roligt.
 
Som sagt så är det väldigt annorlunda i jämförelse mad "vanlig" mat jag och säkert många andra lagar och vissa tillvägagångssätt är så märkliga att jag till och med funderade på om de möjligtvis skrivit fel i receptet. Kan väl inte heller säga att det ser särskilt aptitretligt ut, men åh så gott det var! Speciellt men gott. Har verkligen aldrig tidigare smakat något med en sådan udda kombination smaker. 
 
På spanska heter rätten "Pollo en Pepitoria", vilket ordagrant betyder "Kyckling i Pepitoria" och just "Pepitoria" är i Spanien ett speciellt tillagningssätt av olika sorters kött. Generellt innebär det att man smaksätter köttbuljong med hårdkokta äggulor och mandel och gör man det kallas det "Pepitoria". Utöver det är det också väldigt vanligt att man smaksätter med saffran och lök, men det är inte ett måste i alla "pepitoria-rätter".
 
Just detta receptet har jag hittat i boken "Med smak av spanien".
 
Sen råkade det vara som så att jag var otroligt hungrig när maten var klar, så en massa tid ville jag inte lägga på att ta kort, så denna bilden var i princip den enda som togs. Kycklingen ligger under "geggan" till vänster och tro mig, den var betydligt godare än den såg ut! 
 
Pollo en Pepitoria, ca 4 portioner
• 4 kycklingfiléer
• 3 msk vetemjöl
• 4 msk olivoja
• 2 gula lökar, hackade
• 2 skivor serranoskinka, hackade
• 2 vitlöksklyftor, hackade
• 1 lagerblad
• 100g sötmandel, mixad i matberedare
• 2 hårdkokta äggulor
• 2,5 dl kycklingbuljong
• 0,5g saffran upplöst i lite vatten
• 2,5 dl vitt vin
• salt och nymalen peppar efter smak
• 3 msk hackad persilja till garnering
 
Börja med att pudra kycklingfiléerna med vetemjölet. Hetta sedan upp större delen av oljan i en stekpanna och stek kycklingfiléerna gyllenbruka i ett par minuter. Salta och peppra och tag sedan upp dem och låt dem rinna av på hushållspapper. Fräs därefter löken i resten av oljan tills den blivit mjuk och lägg den i en vid gryta och strö över skinkan, vitlöken, lagerbladet och mandelsmulorna. 
 
Mosa sedan öggulorna i en liten skål och tillsätt sedan hälften av buljongen, lite i taget och det upplösta saffranet. Rör tills det är ordentligt blandat och häll det sedan i grytan tillsammans med resten av buljongen samt vinet. Rör sen om ordentligt. 
 
Lägg kycklingfiléerna ovanpå allt i grytan och lägg på ett lock. Låt det sjuda försiktigt i ungefär en kvart, tills kycklingen är klar. Tag då upp kycklingfiléerna och lägg dem åt sidan. Låt såsen sedan koka ihop utan lock tills den blivit tjock (ca 10-15 minuter). Tag sen bort lagerbladet och smaka av med salt och peppar. Lägg sen till sist tillbaka kycklingen och garnera med persilja.
 
Servera det sedan gärna med ris, eller som jag med matvete och njut av att känna dig lite spansk.

Djävulscupcakes

Ingen kan väl ha missat att det har varit Halloween? Jag gjorde i alla fall inte det. Nej, i år gick jag snarare in för det här med Halloween betydligt mer än någonsin, vilket faktiskt var riktigt roligt. 
 
Bland annat så bakade jag djävulscupcakes. Åh, jag har verkligen letat efter en anledning till att baka något med någon rolig färg så att jag bara ska bli tvungen att beställa pastafärger. Har nämligen aldrig tidigare gjort det, men nu så!
 
Så det fick bli svarta cupcakes (med smak av choklad), fyllda med mosade hallon och med en röd frosting med smak av vit choklad och små svarta djävulshorn gjorda i sugarpaste. Var lite pilliga att göra, men otroligt roligt var det och otroligt gott var det och otroligt fina blev de!
 
 
Djävulscupcakes, ca 24 st
 
• 100 g smör
• 3 dl socker
• 2 tsk vaniljsocker
• 2 ägg
• 2 dl varmt vatten
• 1 dl kakao
• 4,5 dl vetemjöl
• 2 nypor salt
• 3 tsk bakpulver
• Svart pastafärg
 
Till fyllningen
Hallon (går bra med frysta)
 
Till frostingen
• 200 g vit kvalitetschoklad
• 200 g philadelphiaost
• Röd pastafärg
 
Till dekoration
• Svart sugarpaste (eller vit sugarpaste och svart pastafärg)
 
Låt smöret bli rumstempererat och vispa det sedan med sockret mjukt och luftigt. Tillsätt sedan ägget och vaniljsockret och vispa ordentligt till det är en jämn smet. Rör ut kakaon i det varma vattnet och vispa därefter tills det löst sig helt. Vispa sen ner det i smeten. Sikta ner de övriga ingredienserna och vänd sedan försiktigt ned dem tills allt blandat sig. Tillsätt sedan den svarta pastafärgen, lite i taget tills du fått önskad färg. Ställ pappersformar i en muffinsplåt och fyll dem ungefär till hälften med smet. Grädda dem därefter i mitten av ugnen i 180°C, i ca 15 minuter. Ta ut dem och låt dem svalna helt på galler.
 
Skär sedan ut små "koner" från ovansidan av cupcaken (var försiktig så att du inte skär hela vägen ner) och lyft upp dem ur cupcaken. Skär "konen" så att du bara får själva botten av den, dvs den del som var längst upp på cupcaken och alltså är lika stor som hålet. Fyll sedan hålet med mosade hallon och lägg på "botten av konen" som ett lock. 
 
Smält sedan den vita chokladen över vattenbad och rör sedan ner philadelphiaosten. Låt stå kallt en stund. Fyll sedan en spritspåse med fyllningen och spritsa över cupcakesen. Forma därefter små horn av svart sugarpaste och sätt dem sedan på dina fina cupakes så att de ser ut som små djävlar. 

Ditt namn eller något annat som förklarar bilden

När jag nästan fick kämpa för att min privata blogg inte skulle förvandlas till en bak/matblogg, så tänkte jag att det nog var dags att göra något åt saken. Så här är nu Hallondrömmen - min egen lilla kokbok i cyberrymden.

Matbloggstoppen


Matklubbens Topplista

RSS 2.0