Hasselnötssmör

Imorse njöt jag av en macka med lite utav hasselnötssmöret som jag gjorde igår och åh va gott det var! Farligt gott! Och faktiskt är det mycket enklare att göra än man kanske kan tro. För att göra den lilla mängden som är i burken på bilden så behövs 100g hasselnötter, men man kan ta precis så mycket eller lite som man känner för och vill man, kan man för den delen också ta en annan sorts nötter om man hellre vill det.
 
 
Sätt ugnen på 200°C. Lägg nötterna på en plåt och rosta dem i ugnen i ungefär 5 minuter tills skalen börjar lossna. Blanda runt lite då och då också, så att de inte blir brända. Ta ut dem och låt dem svalna en liten stund. Gnugga dem sedan i en handuk, eller kläm lite lätt på dem så att skalet lossnar. Det är inte noga att allt skal försvinner, lite kan gott vara kvar.
 
Lägg nötterna i en mixer eller matberedare och mixa tills det fått rätt konsistens.Tillsätt lite salt efter smak, eller så kan alla nutellaälskare göra sin egen nutella genom att tillsätta kakao och någon form av sötningsmedel (det mesta funkar men honung ger dock en något grynig konsistens). Var noga med att smaka av så att du får den precis så som du vill ha den.

Ljuvlig chokladgröt

En utav de godaste frukostarna jag någonsin ätit är helt klart denna! Ja, det var verkligen ett riktigt lyckat experiment som jag gjorde nån gång för länge sen och som fick ett riktigt bra resultat. Jag kan inte säga annat än att jag rekommenderar det, inte minst till alla chokladälskare där ute.
 
Det här blir också mitt "bidrag" till "Månadens sötsak" hos Söta saker, som denna månaden har tema "morgon" (vilket för övrigt är typ det bästa temat man kan tänka sig..)
 
  
Chokladgröt, 1 portion
 
• 0,5 banan
• 1,5 msk kakao
• 1 tsk hasselnötssmör
• 1,5 dl vatten
• 0,5 dl mjölk
• 1 dl havregryn  
• 1 krm salt
 
Mosa bananen ordentligt och mosa in kakaopulvret och hasselnötssmöret (går säkert med jordnötssmör eller liknande också).
 
Häll vattnet, mjölken, havregrynen och saltet i en kastrull och koka upp. Låt sedan småkoka tills gröten inte är "grynig" längre, utan har fått en jämn men fortfarande ganska lös konsistens. 
 
Tillsätt sedan bananröran och låt koka tills gröten nästan har den konsistensen du vill ha. Ta sedan av kastrullen från plattan och låt svalna och tjockna ihop sig lite. Avnjuts sedan gärna med mjölk (som efter en stund av någon märklig anledning smakar som oboy).

Njutargröt med chokladfluff

Här kommer ett recept som komponerades en morgon när jag var sugen på gröt, men ändå något utöver det vanliga. Riktigt mumsigt och får verkligen gröten att nå nya höjder!
 
 
Njutargröt med chokladfluff, 1 portion
 
• 1 dl vatten
• 1 dl mandelmjölk
• 1 dl havregryn
• 1 krm salt
 
Fluffet
• 1 msk vaniljyoghurt
• 1 tsk kakao
• 1 st äggvita
 
Häll alla ingredienser till gröten i en kastrull.
Koka upp och låt sedan koka under omrörning på svag värme till önskad konsistens.
Blanda ihop vaniljyoghurt och kakao. Om du vill ha det lite sötare så kan du också i detta steget söta med t.ex. lite honung, strösocker, sötningsmedel eller liknande.
Vispa äggvitan till ett hårt skum och vänd ner i yoghurten.
Servera gröten (själv tycker jag att den är godast kall) med fluffet och toppa t.ex. med lite hallon.
Ät och njut!

Ditt namn eller något annat som förklarar bilden

När jag nästan fick kämpa för att min privata blogg inte skulle förvandlas till en bak/matblogg, så tänkte jag att det nog var dags att göra något åt saken. Så här är nu Hallondrömmen - min egen lilla kokbok i cyberrymden.

Matbloggstoppen


Matklubbens Topplista

RSS 2.0