Den perfekta kladdkakan

Det är någonting speciellt med kladdkakan. Alla gillar den och alla kan baka den. Snabbt, enkelt, gott - vad kan bli bättre? Men samtidigt är det hela lite som en jakt, en jakt efter den där perfekta kladdkakan. Exakt vad "perfekt" innebär finns det dock förmodligen delade meningar om, men enligt mig så ska den vara seg rakt igenom, kladdig fast inte rinnig, gärna vara lite sprucken, innehålla bitar av choklad och viktigast av allt - smaka så mycket choklad som det bara går!



Jag har bakat och bakat, testat att ha inne den kortare tid i ugnen, gräddat den i högre eller lägre temperatur än normalt, haft den uppe eller nere i ugnen och självklart testat massa olika recept, men aldrig uppnåt perfektion. Föränn nu då...

För sanningen är att när jag bakade kladdkaka som den kristna föreningen "Shalom" som jag är med i, skulle bjuda på, då blev resultatet så nära perfektion som det bara går. Det enda som fattdes var en klick grädde - Det får jag tänka på till nästa gång! 

 
Kladdkaka, ca 20 bitar
• 100g smör eller margarin
• 1 dl matolja
• 4 ägg
• 4 dl strösocker
• 2 dl farinsocker
• 5 dl vetemjöl
• 8 msk kakao
• 4 tsk bakpulver
• 2 tsk vaniljsocker
• 1 nypa salt
• 100g blockchoklad (gärna av lite finare sort)

Smält smöret i en kastrull på låg värme och tillsätt sedan matoljan. Vispa ägg, strösocker och farinsocker tills det blivit riktigt vitt och pösigt och rör sedan ner det varma smöret. Blanda sedan ihop alla de torra ingredienserna och vänd ner dem i smeten. Häll därefter smeten i en bakplåtspapperklädd långpanna (ca 20x30cm) och stick sedan ner grovt hackade chokladbitar. Grädda därefter kakan i mitten av en 150°C varm ugn, ca 30 minuter.

OBS! Kakan reser sig en del på grund av bakpulvret, men oroa dig inte för att kakan ska bli alldeles för tjock, den  kommer sjunka ner när den svalnat lite och då bli helt perfekt i konsistensen!

Lingonbröd över natten

För en tid sedan när jag fördrev lite tid med att vandra runt på torget, så köpte jag mig en påse lingon. Inte av någon speciell anledning egentligen - nej faktum är att jag inte ens gillar lingon - men det kändes så höstigt så att jag bara inte kunde låta bli.
 
 
Men det hela resulterade i någonting väldigt bra - ett jättegott lingonbröd! Hittade ett recept i tidningen Hembakat, men följde inte riktigt instruktionerna. Det brukar av någon märklig anledning bli så. Det är som om jag bara måste testa hur det blir om jag gör lite annorlunda och oftast blir det bra, men tja.. ibland blir det mindre bra..
 
Hur som helst så var det här i alla fall ett lyckat experiment som jag med säkerhet ska göra fler gånger. Fast inte  på lingonen som blev över, för de har jag fryst in för att använda till jul.
 
 
Lingonbröd, ca 20 st
 
• 50 g jäst
• 4 dl filmjölk
• 2 dl mjölk
• 2 tsk salt
• 0,5 dl rapsolja
• 0,5 dl ljus sirap
• 2 dl lingon
• 1 dl havregryn
• 3 dl dinkelmjöl fullkorn
• ca 10 dl vetemjöl special
 
Smula ner jästen i en bunke och häll på mjölk och filmjölk. Låt jästen lösas pch tillsätt sedan salt, rapsolja, sirap, lingon, havregryn, dinkelmjöl och till sist vetemjöl lite i taget. Arbeta degen i maskin i minst 10 minuter (för hand tar det längre tid), tills den blir smidig. Den ska lossa från kanterna fast ändå vara ganska så lös i konsistensen. Strö sedan över lite mjöl, täck med bakduk och låt jäsa till dubbel storlek (ca 1,5 timme).
 
Tryck därefter ut degen i en bakplåtspapperklädd långpanna (ca 20x30 cm), strö över lite mjöl och täck med plastfolie. Ställ sedan in långpannan i kylskåpet och låt den stå där över natten. 
 
Sätt morgonen därpå på ugnen på 200°C. Ta ut långpannan ur kylen och låt stå framme i rumstemperatur medan ugnen blir varm. Grädda sedan längst ner i ugnen ca 30 minuter.

Tacopaj

Att det finns många som varje fredag äter samma rätt till middag är väll igen nyhet direkt. Det är nästan så att man snart kan kalla den mexikanska Tacosen för en svensk tradition. Men är man en utav de som faktiskt äter just detta varje vecka, men plötsligt börjar tröttna lite granna (vilket jag som äter Tacos några enstaka gånger per år tycker att man borde göra), men samtidigt inte vill bryta traditionen helt, så har jag en idé. Varför inte göra en Tacopaj?
 
 
Jag har faktiskt testat på lite olika recept på just Tacopaj, men har ännu inte riktigt funnit någon favorit. De jag lagat har ändå varit så olika och goda på helt skilda sätt. Men jag tänkte i alla fall till att börja med bjuda på receptet på den jag gjorde senast. Själva fyllningen är ganska "såsig" och pajbottnen ganska så smulig, så om det är egenskaper man uppskattar hos en paj så bör man testa just detta recept.
 
Jag vill dock bara tillägga att man inte nödvändigtvis behöver ha Tacokrydda. Om man inte har det hemma eller om man som jag föredrar att krydda på "Tacovis" själv, så går det super. Den viktigaste kryddan är spiskummin och sen kan man ha i salt, peppar, paprikapulver, grillkrydda och kanske lite chiliflakes ifall man vill ha mer hetta.
 
 
 Tacopaj, ca 6 portioner
 
Pajdegen:
• 150 g smör eller margarin
• 3 dl vetemjöl
• 1 tsk paprikapulver
• 2 msk vatten
 
Fyllningen:
• 500 g köttfärs
• 1 msk smör eller margarin
• 1 påse tacokrydda
• 1 dl vatten
• 2 dl lätt crème fraiche paprika&chili
• 2 dl lätt crème fraiche
• 250 g körsbärstomater
• 1 gul paprika
• 150 g riven ost
• 1 tsk paprikapulver
 
Blanda ihop smör, mjöl och paprikapulver till en gryning massa, för hand eller i matberedare. Tillsätt vattnet och arbeta ihop till en smidig deg. Tryck sedan ut den i en pajform (ca 30 cm i diameter) och stick lite hål i degen med en gaffel. Täck med plastfolie och låt vila i kylen minst en halvtimma. Förgrädda sedan pajskalet i 225°C i mitten av ugnen, ca 12 minuter.
 
Börja sedan med fyllningen genom att bryna köttfärs. Tillsätt sedan tacokrydda och vatten och låt puttra ca 5 minuter. Blanda därefter i all crème fraiche och fyll sedan pajskalet med fyllningen. Halvera tomaterna samt skär paprikan i centimeterstora bitar och lägg över fyllningen. Strö sedan över riven ost över pajen och pudra till sist på paprikapulver. Grädda i 225°C i mitten av ugnen, ca 25 minuter eller tills pajen har fått fin färg. Låt den vila en stund innan du serverar den - gärna med en liten klick gräddfil och några tacochips.

Ditt namn eller något annat som förklarar bilden

När jag nästan fick kämpa för att min privata blogg inte skulle förvandlas till en bak/matblogg, så tänkte jag att det nog var dags att göra något åt saken. Så här är nu Hallondrömmen - min egen lilla kokbok i cyberrymden.

Matbloggstoppen


Matklubbens Topplista

RSS 2.0