Lingonbröd över natten

För en tid sedan när jag fördrev lite tid med att vandra runt på torget, så köpte jag mig en påse lingon. Inte av någon speciell anledning egentligen - nej faktum är att jag inte ens gillar lingon - men det kändes så höstigt så att jag bara inte kunde låta bli.
 
 
Men det hela resulterade i någonting väldigt bra - ett jättegott lingonbröd! Hittade ett recept i tidningen Hembakat, men följde inte riktigt instruktionerna. Det brukar av någon märklig anledning bli så. Det är som om jag bara måste testa hur det blir om jag gör lite annorlunda och oftast blir det bra, men tja.. ibland blir det mindre bra..
 
Hur som helst så var det här i alla fall ett lyckat experiment som jag med säkerhet ska göra fler gånger. Fast inte  på lingonen som blev över, för de har jag fryst in för att använda till jul.
 
 
Lingonbröd, ca 20 st
 
• 50 g jäst
• 4 dl filmjölk
• 2 dl mjölk
• 2 tsk salt
• 0,5 dl rapsolja
• 0,5 dl ljus sirap
• 2 dl lingon
• 1 dl havregryn
• 3 dl dinkelmjöl fullkorn
• ca 10 dl vetemjöl special
 
Smula ner jästen i en bunke och häll på mjölk och filmjölk. Låt jästen lösas pch tillsätt sedan salt, rapsolja, sirap, lingon, havregryn, dinkelmjöl och till sist vetemjöl lite i taget. Arbeta degen i maskin i minst 10 minuter (för hand tar det längre tid), tills den blir smidig. Den ska lossa från kanterna fast ändå vara ganska så lös i konsistensen. Strö sedan över lite mjöl, täck med bakduk och låt jäsa till dubbel storlek (ca 1,5 timme).
 
Tryck därefter ut degen i en bakplåtspapperklädd långpanna (ca 20x30 cm), strö över lite mjöl och täck med plastfolie. Ställ sedan in långpannan i kylskåpet och låt den stå där över natten. 
 
Sätt morgonen därpå på ugnen på 200°C. Ta ut långpannan ur kylen och låt stå framme i rumstemperatur medan ugnen blir varm. Grädda sedan längst ner i ugnen ca 30 minuter.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
Ditt namn eller något annat som förklarar bilden

När jag nästan fick kämpa för att min privata blogg inte skulle förvandlas till en bak/matblogg, så tänkte jag att det nog var dags att göra något åt saken. Så här är nu Hallondrömmen - min egen lilla kokbok i cyberrymden.

Matbloggstoppen


Matklubbens Topplista

RSS 2.0