Kyckling- och fetaostpasta

Till den som tror att något snabbt och enkelt en stressig vardag, inte kan vara något underbart gott som man lika gärna skulle kunna bjuda på under en middagsbjudning, så vill jag bara säga en sak: testa detta! Det går på nolltid och blundar du för ett ögonblick och drömmer dig bort, så kan det nästan kännas som om man njuter av en måltid på en uteservering i något medelhavsland. 
 
 
Kyckling- och fetaostpasta, 4 portioner
 
• 4 portioner tagliatelle
• 1 rödlök
• 1 vitlöksklyfta
• 600 g kycklingfilé
• 2 msk olivolja
• salt och peppar
• 150 g fetaost
• 65 g rucola
 
Börja med att koka pastan. Skala och skiva rödlöken, samt skala och småhacka vitlöken. Skär sedan kycklingen i strimlor och stek den tillsammans med rödlöken och vitlöken i olivolja. Krydda med salt och peppar. Blanda därefter kycklingen och löken med pastan och tillsätt smulad fetaost och rucolasallad.

Müslibars

Det var mycket som kunde konstateras när jag för första gången fick se denna terminens schema, både positiva och negativa saker. Över lag så var det väll ändå helt okej, men saker som att man bara har enstaka lektioner tillsammans med hela klassen känns ju mindre kul förstås.
 
Dessutom så upptäckte jag hur det vissa dagar förmodligen kommer att bli över sju timmar mellan frukost och lunch, vilket tja.. känns som en lite väl lång tid. Man kommer helt klart behöva ha med sig något att stoppa i sig för att orka hela dagen, och det gärna i all hast eftersom det oftast inte heller är särskilt lång tid mellan lektionerna.
 
 
Och vad är då inte bättre än Müslibars? Eller Granolabars, Mellanmålsbars, Müslikakor, Mellanmålskakor - eller vad man nu vill kalla dem. Kärt barn har många namn som sagt. Men då talar vi inte om de man köper, för de innehåller så himlans mycket mer än bara de nyttigheter som de vill få oss att tro att de endast innehåller.
 
Jag letade efter recept i cirka en evighet, men det hela slutade med att jag experimenterade fram något med det som fanns hemma och resultatet blev ganska så bra faktiskt. Var nöjd med både smak och konsistens, men kommer helt klart försöka mig på några andra sorter i framtiden också.
 
 
Granolabars, ca 10 st
 
• 0,5 dl valnötter
• 0,5 dl torkade tranbär
• 0,5 dl gula russin
• 4 msk pumpafrön
• 3 dl havregryn
• 0,5 dl kokosflingor
• 1 (ganska liten) banan
• 1 msk honung
• 1 ägg
 
Börja med att hacka valnötter, tranbär och gula russin ganska så grovt. Blanda sedan ihop det med pumpafrön, havregryn och kokosflingor i en skål. Mosa bananen och rör ner honung och ägg i moset, som sedan blandas ner, lite i taget, i de torra ingredienserna. Rör ihop ordentligt och bred sen ut smeten på en liten (ca 20x30 cm) bakplåtspapperklädd plåt. Platta till ytan och grädda sedan mitt i ugnen i 175°C, ca 20 min. Låt dem därefter svalna innan de skärs i önskade bitar. De kan med fördel sedan frysas, för längre hållbarhet.
 
 
 

Lyxiga fudgebrownies

Det fanns en tid då allt jag bakade, på något sätt smakade choklad. För mig var det höjden av smakupplevelse och ansåg därför att om man ville baka något som skulle få folk att rent utav hamna i smakhimlen, så kunde man helt enkelt inte skippa denna underbara ingrediens. Så jag bakade därför allt ifrån kladdkakor till chokladbollar och tröttnade, tack vare de stora variationsmöjligheterna, aldrig på den ljuvliga smaken av choklad.
 
Tillslut så upptäckte jag dock (som tur är) att det också finns en himlans massa annat gott man kan baka och insåg att det verkligen inte fanns någon som helst anledning till att begränsa sig till en "smakkategori". Men ibland, när det där förmodligen medfödda chokladsuget dyker upp, då är det inte mycket som slår en stor brownie med stora bitar av choklad och nötter. Åh... det är så att jag smälter av bara tanken... 
 
 
Så inför sådana tillfällen så bjuder jag er nu på ett recept på just sådana brownies. Fick faktiskt ett litet infall och bakade dem just imorse. Just då hittade jag två halva chokladkakor i en plåtburk - en av ljus choklad med pistagenötter och en av mörk choklad med smak av apelsin - och använde därför dem till mina brownies. Det funkar dock med i princip vilken choklad som helst och också med vilka nötter som helst, så ta vad ni har eller vad ni gillar mest. Det är det som är så väldans spännande och bra med brownies -  man kan experimentera med smakkombinationer och variera dem i det oändliga.
 
 
Fudgebrownies, ca 24 st
 
• 100g sötmandel eller nötter
• 100g blockchoklad
• 200g smör eller margarin
• 1,5 dl kakao
• 3 ägg
• 3 dl strösocker
• 3 dl vetemjöl
• 1 msk vanilljsocker
• 0,5 tsk bakpulver
• Floursocker till garnering
 
Lägg bakplåtpapper i en liten långpanna (ca 20x35 cm). Hacka därefter mandeln och chokladen grovt. Smält smöret i en kastrull på låg värme och rör ner kakaon. Vispa sedan ägg och socker pösigt och rör efter det ner kakaoblandningen, mandeln, chokladen och mjölet blandat med vaniljsocker och bakpulver. Bred ut smeten i formen och grädda sedan mitt i ugnen i 150°C, ca 45 minuter. Låt kakan svalna och skär den i rutor som sedan, för syns skull, kan pudras med lite floursocker. 

Om mig

Hej på er alla fina!
 
Mitt namn är Cecilia och jag är en sjuttonåring som bor i en liten liten håla lite utanför Borås. Jag går mitt tredje år på Bäckängsgymnasiet i Borås, på en naturvetenskaplig linje med inriktning på medicin och hälsa. Som det ser ut nu så siktar jag mot att bli läkare, men jag drömmer också om att någon gång i framtiden öppna ett café eller köpa mig en gård där jag både kan ha ett eget café och en egen gårdsbutik.
 
Hur som helst, som ni kanske förstår består dock mitt liv för tillfället av en väldans massa plugg, men jag lyckas ändå ganska så bra med att få in lite allt möjligt annat inemellan. Bland annat så hinner jag med en himlans massa bakning och även en del matlagning. Jag har nämligen alltid haft en förkärlek till sådana bestyr och nu har jag även fått ett stort intresse av att fotografera just sådana skapelser.
 
 
Sen en tid tillbaka har jag bedrivit bloggen "Famla Fint". Där skriver jag om allt mellan himmel och jord, om saker som sker i min vardag och som snurrar runt i mitt huvud. Hur som helst så kände jag hur den bloggen höll på att förvandlas till en bak- och matblogg. Samtidigt hade jag problemet att jag inte hade någon ordning på alla de recept jag testat - några hade jag skrivit i nån skrivbok, några på bloggen, några var urklipp ur en gammal tidning - och när jag väl ville hitta ett "gammalt" recept så var det en omöjlighet. Men en lösning på båda dessa problemen var att skapa denna lilla blogg. 
 
Så här har ni nu Hallondrömmen - min egen lilla kokbok i cyberrymden - och jag hoppas att ni som hittat hit kommer att trivas minst lika bra som jag redan gör och förhoppningsvis hittar någonting mumsigt ni kan testa på.
 
Kram!

Ditt namn eller något annat som förklarar bilden

När jag nästan fick kämpa för att min privata blogg inte skulle förvandlas till en bak/matblogg, så tänkte jag att det nog var dags att göra något åt saken. Så här är nu Hallondrömmen - min egen lilla kokbok i cyberrymden.

Matbloggstoppen


Matklubbens Topplista

RSS 2.0