Cheesecake från Grekland

Förra året firade jag min födelsedag bland annat genom att fixa en liten trerättersmiddag. Den blev väldigt lyckad och jag fick också möjligheten att testa på lite nya saker. Bland annat så testade jag på att göra en förrättscheescake med bland annat tomat och fetaost. Den var otroligt lätt att göra, perfekt att förbereda dagen innan och enormt god att äta. Den var så god att den lika gärna kan ätas som varmrätt.
 
 
 
Cheesecake från Grekland
 
• 15 st digestivekex (gärna råg eller fullkorn)
• 75 g margarin
• 500 g  kvarg
• 2 st ägg
• 5 st soltorkade tomater i olja
• 0,5 tsk salt
• 1 krm peppar
• 150 g fetaost 
• några körsbärstomater
• några blad färsk basilika
 
Sätt ugnen på 175°. Krossa eller mixa kexen fint. Smält margarinet och rör ner smulorna. Tryck ut smulblandningen på botten i en form med löstagbar kant, ca 24 cm i diameter. Grädda i mitten av ugnen ca 7 min. Vispa ihop kvarg och ägg till en slät kräm. Finhacka tomaterna. Rör ner tomat, salt och peppar. Smula osten grovt. Fördela osten på botten och häll över kvargblandningen. Grädda ytterligare ca 30 min. Låt cheesecaken svalna något.

Skär körsbärstomaterna i halvor. Blanda tomater och basilikablad försiktigt. Lägg upp det i en hög på cheesecaken. Denna cheesecake, som liknar en paj, kan serveras ljummen eller kall.


Kokoskaka

I all hast slängde jag för inte så länge sedan ihop en kaka. Om man får gäster - vilket vi då skulle få - så tycker jag nämligen att det är så mycket roligare ett bjuda på något hembakt. Aldrig tidigare hade jag dock bakat denna kakan, men det blev en succé ändå. Den underbara kokossmaken var verkligen farligt god!
 
 
Kokoskaka
• 3 ägg
• 3 dl socker
• 2,25 dl vetemjöl
• 2,25 dl kokosflingor
• 2 tsk vaniljpulver
• 150 gram smör eller margarin
 
Smörj en rund form - gärna med löstagbar botten - med margarin och "bröa" med kokos. Smält sedan margarinet och låt svalna medan du vispar ägg och socker pösigt. Rör ihop vetemjöl, kokosflingor och vaniljpulver och vänd ner i äggsmeten. Tillsätt sedan det smälta margaringet och häll sedan smeten i formen.
 
Grädda därefter i mitten av ugnen, i 175°C i ca 30 min. När kakan har en fin gyllenbrun färg är den klar. Till sist kan du om du vill pudra över lite fluorsocker för att få en finare kaka.

Lätt hälsolimpa

 
Lätt hälsolimpa
 
• 2 dl grovt rågmjöl
• 5 dl vetemjöl
• 1,5 dl havrekli
• 1 dl grovhackade blandade nötter
• 1 dl hackad torkade aprikoser
• 2 tsk bikarbonat
• 1 tsk salt
• 4 dl  mild yoghurt
• 1 dl lingonsylt
 
 
Sätt ugnen på 200°. Blanda alla torra ingredienser i en bunke. Rör i yoghurt och sylt. Klicka ner smeten i en smord avlång bakform som rymmer ungefär 1 1/2 liter.

Grädda i nedre delen av ugnen ca 1 tim. Stjälp upp limpan och låt den kallna under bakduk.


Mazariner

Varför inte göra gula mazariner såhär i påsktider?
 
 
Mazariner, ca 15 st
 
Till bottnarna
• 3 dl vetemjöl
• 0,5 tsk bakpulver
• 100g margarin eller smör
• 2,5 msk strösocker
• 0,5 ägg
 
Till fyllningen
• 150g mandelmassa
• 50g margarin eller smör
• 2,5 ägg
• 4 msk vetemjöl
• 0,5 tsk bakpulver 
 
Till glasyren
• 2 dl florsocker
• ca 1,5 msk vatten
• lite citronsaft
• ev. lite karamellfärg
 
Smörj formar av metall eller aluminium väldigt ordentligt. Arbeta sedan samman ingredienserna till bottnarna och låt sedan degen vila inlindad i plastfolie i kylskåpet i några timmar.
 
Förbered fyllningen genom att riva mandelmassan eller finfördela den i en matberedare. TIllsätt sedan rumstempererat matfett och rör alltsammans smidigt. Blanda i äggen, ett i taget under omrörning och vänd sedan i mjölet blandat med bakpulvret.
 
Kavla ut och klä formarna, eller tryck ut degen direkt i formarna. Fördela fyllningen i formarna och grädda sedan i nedre delen av ugnen i 200°C i ca 15 minuter. Låt dem sedan kallna. Ett tips om man vill att de ska få en platt yta är att när de svlanat någorlunda vända dem upp och ner på ett plant underlag och låta dem kallna så.
 
Gör sedan glasyren genom att röra ihop sockret med lite vatten taget tills det fått en bra konsistens. Om man har lite citron så kan man också gärna droppa i lite granna för extra god smak. Du kan också göra som jag och färga den med lite karamellfärg eller liknande. Bred sedan på glasyren och låt stelna.
 
Sen är det bara att njuta av dina bakverk!!!

Hallongrottor

 
Hallongrottor, ca 40 st
 
• 4,5 dl vetemjöl
• 1 dl strösocker
• 2 tsk vaniljsocker
• 1 tsk bakpulver
• 1 nypa salt
• 200 g kylskåpskallt smör eller margaring
• ca 1 dl hallonsylt
  
Blanda ihop alla de torra ingredienserna i en bunke. Tärna sen margarinet och knåda ihop det med de torra ingredienserna till en deg. Ställ in degen i kylskåpet och låt vila där i en halvtimma. Sätt ugnen på 200°. Ta sedan ut den och dela i 40 bitar som du sedan rullar till små bollar som du antingen ställer i små bakformar (då får de med säkerhet fin form) eller på en bakplåtspappersklädd plåt. Gör sen en fördjupning med ett finger i varje boll och klicka i lite sylt. Grädda sen i mitten utav ugnen i ca 10 minuter.
 
Och sen har du 40 fina goa småkakor som gärna äts precis när som helst med precis den dryck som du gillar eller helt utan nåt att dricka alls.

Ditt namn eller något annat som förklarar bilden

När jag nästan fick kämpa för att min privata blogg inte skulle förvandlas till en bak/matblogg, så tänkte jag att det nog var dags att göra något åt saken. Så här är nu Hallondrömmen - min egen lilla kokbok i cyberrymden.

Matbloggstoppen


Matklubbens Topplista

RSS 2.0