Clementinkonfekt
Julen är ju clementinernas årstid, så varför inte låta dem vara en del av julgodisbaket också? Varför inte göra clementinkonfekt?
Receptet är precis som förra, från boken "Julgodis - För små och stora sockerbagare" av Johanna Westman.


Clementinkonfekt, ca 40 bitar
• 4 dl clementinjuice från färska clementiner
• 10 blad gelatin
• 2,5 dl socker
• 100g eller ca 0,5 dl glykos (finns på apoteket)
• matolja för att smörja formen
• ca 2 dl socker till garnering
Börja med att pressa clementinerna, antingen för hand eller i en citruspress. Låt gelatinbladen under tiden ligga i blöt i kallt vatten. Häll sedan clementinsaften, socker och glykos i en tjockbottnad kastrull (funkar med en relativt hög stekpanna också). Blanda ordentligt och låt koka upp till 110°C. Rör om då och då så att det inte bränner vid. Ställ sedan åt sidan och låt svlana några minuter.
Krama sedan vattnet ur gelatinbladen och rör ner dem i den varma blandningen. Rör om ordentligt.
Klä sedan en långpanna med bakplåtspapper och smörj papprer med matolja. Häll upp marmeladen i långpannan och låt sedan stelna i minst fyra timmar. Vält sedan upp marmeladen och skär i fyrkanter. Förvara dem sedan kallt och precis innan servering, vänd runt bitarna i strösocker.
Kommentarer
Trackback