Lussekatter

Glad lucia på er! Hoppas att ni har haft en riktigt mysig dag. 
 
Dagen till ära bjuder jag på ett recept på lussekatter - MED saffran - för utan är det ju inga lussekatter...
 
 
Lussekatter, ca 35 st
 
• 50g jäst
• 3 dl mjölk
• 2 dl creme fraiche
• 175g smör eller margarin
• 2 pkt (1g) saffran
• 0,5 tsk salt
• 1 dl strösocker
• 1 ägg
• ca 15 dl vetemjöl
 
Till pensling och garnering
• 1 ägg
• russin
 
Börja med att smula sönder jästen i en bunke. Smält sedan margarin och tillsätt efter det mjölk och värm till 37°C.  Häll lite av degvätskan över jästen och låt det lösas upp. Tillsätt sedan resten av vätskan. Mortla saffranet om det inte är tillräckligt finmalet och rör sedan ner det i bunken. Tillsätt därefter salt, creme fraiche, socker, ägg och nästan allt mjöl. Arbeta degen ordantligt, tills det blivit blank och smidig. Strö sedan över mjöl, täck med plastfolie och låt jäsa ca 40 minuter.
 
Forma degen sedan när jäsningen är klar, till traditionella lussekatter eller annan önskad form och lägg dem på en bakplåtspapperklädd plåt. Täck med bakhandduk och låt jäsa ytterligare 20-40 minuter. Pensla med uppvispat ägg och garnera med russin innan de gräddas i mitten av ugnen, ca 5-10 minuter i 250°C. 

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
Ditt namn eller något annat som förklarar bilden

När jag nästan fick kämpa för att min privata blogg inte skulle förvandlas till en bak/matblogg, så tänkte jag att det nog var dags att göra något åt saken. Så här är nu Hallondrömmen - min egen lilla kokbok i cyberrymden.

Matbloggstoppen


Matklubbens Topplista

RSS 2.0