Vörtbröd

Till pensling:
• 1 msk sirap
• ½ dl hett vatten
Börja med att smula ner jästen i en bunke. Smält sedan smöret och tillsätt porter och julmust. Värm tills blandningen blir ca 37°C. Häll lite över jästen och rör tills den löser sig. Blanda sedan ner resten av spadet. Rör ner sirap, salt, pomerans och ingefära och därefter rågsikten och russinen. Blanda i vetemjölet lite i taget och arbeta tills degen släpper bunken. Jäs sedan i ca 30 minuter under bakduk. Baka därefter ut på mjölat bakbord till två runda eller lätt ovala limpor. Jag valde också att runvika dem för att få till en fin yta. Lägg dem sedan på plåt och nagga dem med gaffel innan du låter dem jäsa ytterligare 30 minuter under duk. Rör samman kokt vatten och sirap och pensla bröden sedan med detta. Grädda dem sedan långt ner i ugnen i ca 40 minuter och i 200°C.
Tänka själv våga mig på vörtbröd innan jul!