Hembakta vaniljhjärtan till alla hjärtans dag

På fredag är det dagen som så många antingen älskar eller hatar. På fredag är det dagen då vissa visar så mycket kärlek de bara kan till sin älskade, medan vissa sörger att de inte har någon flic- eller pojkvän. 
 
Jag är så singel man bara kan bli och ja, jag sörger på alla hjärtans dag. Dock sörger jag inte det faktum att jag varken har pojkvän eller flickvän utan jag sörger att det finns folk som låter en sorg som det gå ut över denna fina dag. Jag sörger att vi inte bara använder denna dag till att sprudla av kärlek, så att vi inspireras att göra det under årets alla dagar jag också. Jag sörger att så många inte väljer att tillägna denna dagen alla de älskar, även om de de älskar inte råkar vara en "partner". 
 
Så ja, det jag vill uppmana er till är att visa kärlek. Visa kärlek till dem ni älskar och sprid kärlek till alla runt omkring er. Det ska jag göra. Och på fredag ska jag främst tillägna dagen min underbara lillebror som jag älskar över allt annat. Just jag ska inte visa min kärlek med hjälp av hembakta vaniljhjärtan, men det är annars en väldigt bra grej som man kan göra. Så här kommer ett recept. Lite pilliga är de, men så värt är det!
 
 
Vaniljhjärtan, ca 12 st 
 
• 4 dl vetemjöl
• 1 dl potatismjöl
• 0,75 dl socker
• 1 äggula
• 200 gram smör eller margarin
 
Fyllning
• 1 dl mjölk
• 0,5 dl vispgrädde
• 1 äggula
• 2 tsk socker
• 1 msk potatismjöl
• 0,5 vaniljstång
• 2 tsk vaniljsocker
 
Smörj hjärtformar av metall. Blanda sedan ihop vetemjölet, potatismjölet, sockret, äggulan och margarinet till en smidig de, gärna i matberedare och låt den sedan vila i kylskåp inlindad i plastfolie 30-60 min.
 
Förbered under tiden fyllningen genom att blanda äggulan, sockret, potatismjölet och mjölken i en kastrull. Dela vaniljstången på mitten, skrapa bort de svarta fröna med en kniv och lägg i kastrullen. Sjud under vispning på svag  värme tills krämen tjocknar. Låt den kallna och tillsätt sedan vaniljsockret. 
 
Kavla ut degen (ett tips är att göra det mellan två skivor plastfolie så att du slipper problemet med att degen fastnar i bordet eller kaveln) och klä formarna med ungefär hälften utav degen. Lägg en klick fyllning i varje och täck med lock av degen. Kläm till ordentligt i kanterna så att degdelarna fäster i varandra.
 
Grädda kakorna på galler i nedre delen utav ugnen i 200°C i ca 15 min. Stjälp sedan försiktigt upp kakorna på plant underlag medan de fortfarande är varma och sikta sedan över lite florsocker precis innan de ska serveras.

Sen är det dags att njuta av din skapelse tillsammans med dina älskade!!!

Drömrulltårta

Det är inte många recept jag kan utantill. Jag vill lära mig ett flertal, bara för att det kanske kan vara bra nån gång och för att det är mycket roligare så, men också eftersom det är ett tecken på att man faktiskt kan det man håller på med och inte bara gör allt efter en tydlig instruktion. Men som sagt, det är inte många jag kan utantill.
 
För att närma sig lite fler utantillkunskaper så finns det dock många vägar att gå. En väg som jag i för sig inte rekommenderar eftersom det inte är den roligaste, men som i lördags visade sig vara mycket effektiv var att om och om igen misslyckas med något men ändå ge sig an på att man ska lyckas. Det var nämligen vad jag gjorde när jag bakade rulltårta. Den första brände jag, den andra visade sig vara degig och den tredje blev för tunn. Med den tredje blev jag dock ändå så pass nöjd med att det räckte med bakande för dagen. För att kompensera för tunnheten gjorde jag istället mer fyllning, vilket kanske syns på bilden. Kanske blev det lite väl mycket men åh så mumsigt det är ändå. 
 
Och här är det för er som också vill lära er det utantill. Eller tja... nödvändigt är det ju inte att lära sig det utantill. Det går också bra att låta bli ifall man vill. Det viktigaste är ju att man får lite rulltårta i slutändan.
 
Receptet kommer hur som helst från rutiga bakboken och nämnas kan också göras att den är glutenfri. Superbra! Då kan alla njuta av den!
 
 
Drömrulltårta
 
• 3 ägg
• 1,5 dl strösocker
• 0,75 dl potatismjöl
• 2 msk kakao
• 1 tsk bakpulver
 
Fyllning
• 150g smör eller margarin
• 2 dl florsocker
• 2 tsk vaniljsocker
• 1 äggula
 
Börja med att klä en långpanna (ca 30x40cm) med bakplåtspapper. Jag brukar också smörja pappret med lite smör, för att vara på den säkra sidan att den faktiskt lossnar lätt sen. Vispa sedan ägg och socker vitt och pösigt. Blanda därefter ihop de torra ingredienserna och sila ner i smeten. Rör ihop försiktigt med till exempel en slickepott. Bred sen ut fyllningen i långpannan. 
 
Grädda rulltårtan i mitten av ugnen i 250°C ca 5 minuter. Strö lite strösocker över den och vänd sedan upp den på ett annat bakplåtspapper (alltså med den sockriga sidan nedåt). Låt den sedan kallna - gärna under långpannan. 
 
Vispa ihop alla ingredienser till fyllningen tills den blivit vit och porös. Bred sedan ut fyllningen på kakan och rulla ihop den. Förvara den sedan kallt om du inte vill äta upp den direkt. Rulltårtan håller ca 3-4 dagar i kylskåp och ca 2-3 månader i frys.

Ditt namn eller något annat som förklarar bilden

När jag nästan fick kämpa för att min privata blogg inte skulle förvandlas till en bak/matblogg, så tänkte jag att det nog var dags att göra något åt saken. Så här är nu Hallondrömmen - min egen lilla kokbok i cyberrymden.

Matbloggstoppen


Matklubbens Topplista

RSS 2.0