Den här bloggen är vilande för tillfället…

... men det är VERKLIGEN INTE jag! Klicka gärna in på min andra blogg: Famla Fint där jag håller till för tillfället. Där skriver jag till viss del om saker som händer i mitt liv, men nästan främst om det som händer i mig, i mina tankar. För i mitt lilla huvud är det näst intill jämnt tanketrassel på grund av allt som ständigt far runt där inne kring livets lilla och stora, så det får förstås en ganska så stor plats.
 
Och till dig som är intresserad av recept så finns det en del där också och med tiden kommer det komma betydligt fler. För faktiskt, både mat som är nyttigt för kroppen och mat som är nyttigt för själen, är nödvändigt för att vi ska kunna leva och må bra.
 
Så varmt välkommen. Jag hoppas på att få höra från dig.
 
Kram och lova att ta hand om dig.

Somrig citronpaj

Med denna citronpaj kan ni riktigt lätt briljera utan att behöva lägga ner en massa tid och energi. Somrigt läskande och helt oemotståndlig tycker i alla fall jag att den är, och med en klick grädde och saftiga jordgubbar till, så blir den minst sagt farligt god.
 
 
Citronpaj 
 
• 3 dl vetemjöl
• 2 msk strösocker
• 125 g margarin
• 1 st äggula

Fyllning
• 3 st ägg
• 2 dl strösocker
• 2 msk vetemjöl
• 2 tsk vaniljsocker
• 2 dl vispgrädde
• 1 st lime
• 1 st citron
 

Börja med pajskalet. Låt margarinet bli rumsvarmt och rör sedan ihop det med socker och mjöl till en grynig massa, gärna med elvisp eller matberedare. Tillsätt äggulan och arbeta ihop till en deg.

Tryck ut degen i en pajform ca 24 cm i diameter. Ställ sedan in den i kylen i ca 30 minuter eller frysen ca 10 minuter.

Börja därefter med fyllningen genom att vispa ägg och socker pösigt. Rör ner vetemjöl, vaniljsocker och grädden (som ej behöver vispas).

Riv skalet på lime och citron och pressa ur saften (Snåla inte med saften! Du kan till och med pressa ytterligare en citronhalva om du har det hemma). Tillsätt saft och skal till smeten och rör till en jämn smet. Häll smeten i pajskalet. Grädda i nedre delen av ugnen i 200°C i ca 30 minuter.

Låt pajen svalna och dekorera sedan om du vill med till exempel florsocker. Servera den sedan gärna kylskåpskall, med grädde eller glass och kanske också jordgubbar till.


Lantbröd

 
Lantbröd

• 1 pkt jäst (50 gram)
• 10 dl vatten
• 2 msk olivolja
• 14 dl vetemjöl (gärna vetemjöl special eller manitoba cream, men det går bra med vanligt)
• 2 msk flingsalt
• 10 dl rågsikt
 

Smula ner jästen i en degbunke. Ljumma vattnet till 37 grader, fingervarmt och rör ut jästen. Tillsätt oljan och allt vetemjöl, fast lite i taget. Arbeta degen i bakmasking ca 10 min (går också bra för hand men då behövs betydligt mer tid) Degen är nu som en lös smet och ska jäsa så ca 1 timme, täck över med bakduk. Kör igång maskinen igen och arbeta in flingsalt och rågsikt ca 5 min. Ta upp degen på mjölat bakbord och forma till 3 limpor. Lägg i brödformar och täck med handduk. Jäs i 15 min, snitta ytan på bröden och låt jäsa ytterliggare 15 min under bakduk. Grädda i 35-40 min i 200 grader. Låt bröden svalna i formarna utan bakduk ca 30 min innan du stjälper ur dom, då får de en knaprig fin skorpa!


Dragondoftande kycklinggryta

Detta är helt klart en utav mina favoriter, när det kommer till enkla vardagsrätter. Eller tja.. jag tycker att den är så god att den till och med passar bra på en födelsedagsmiddag, vilket mina vänner kunde märka när jag bjöd dem på en trerättersmiddag en gång, som i för sig var för ett bra tag sen.
 
 
Dragonkyckling, ca 4 portioner
 
• 2-3 st kycklingfiléer
• smör eller margarin
• 2 dl crème fraiche
• 0,5 dl vatten
• 2 tsk hackad färsk dragon
• 1 st hönsbuljongtärning
• lite gurkmeja
 
Skär varje kycklingfilé i strimlor. Bryn dem sedan i smör eller margarin i en stekpanna. Vispa ihop crème fraiche, vatten, dragon och smulad buljongtärning i en gryta. Lägg i kycklingen och låt den koka ca 5 min under lock. Tillsätt därefter lite gurkmeja för en finare färg (var inte orolig, den ger ingen smak alls). Min personliga åsikt är att grytan passar bäst till ris, men egentligen passar nog det mesta.

Frukostkaka med smak av banan och vanilj

Denna morgon så var jag som så många andra gånger otroligt sugen på att experimentera lite i köket för att förhoppningsvis lyckas improvisera fram något riktigt mumsigt. Ett flertal gånger när jag har gjort det så har det visserligen slutat som rena rama sörjan, men denna gången var det som tur var inte fallet. Nej, den här gången så var det något riktigt himmelskt som togs ur ugnen.
 
Jag kallar det för en banan- och vaniljkaka eftersom jag än så länge inte har kommit på något mer kreativt namn och som topping hade jag en hasselnötskesoröra.
 
 
Frukostkaka med smak av banan och vanilj, 1 portion
 
0,5 banan
• 3 msk mjölk
• 1 tsk grahamsmjöl
• 0,5 dl havregryn
• 0,5 tsk bakpulver
• 1 äggvita
• liten bit vaniljstång.
 
Börja med att sätta på ugnen på 225°C. Mosa sedan bananen och tillsätt mjölk och fröna från vaniljstången. Rör ihop ordentligt. Det gör dock inget om det är lite småbitar av bananen kvar, det blir bara gott sen.
 
I en skål vid sidan om så rör du ihop alla torra ingredienser. Häll sedan bananblandningen över och blanda väl.
 
I ytterligare en annan skål vid sidan om så vispar du sedan äggvitan till ett hårt skum. Rör sedan ner det i din smet och häll sedan upp det i någon form av ungsform. Grädda i mitten utav ugnen i ungefär en kvart. Tiden är dock väldigt väldigt ungefärlig, det beror bland annat lite på vilken sorts form du har. Håll noga koll på din kaka. När den har fin färg och inte reser sig mer, ja då är det dags att ta ut den.
 
Som topping kan du sedan ha lite vad du känner för. Jag blandade ihop en klick keso, en klick yoghurt och en klick hasselnötssmör.

Cheesecake från Grekland

Förra året firade jag min födelsedag bland annat genom att fixa en liten trerättersmiddag. Den blev väldigt lyckad och jag fick också möjligheten att testa på lite nya saker. Bland annat så testade jag på att göra en förrättscheescake med bland annat tomat och fetaost. Den var otroligt lätt att göra, perfekt att förbereda dagen innan och enormt god att äta. Den var så god att den lika gärna kan ätas som varmrätt.
 
 
 
Cheesecake från Grekland
 
• 15 st digestivekex (gärna råg eller fullkorn)
• 75 g margarin
• 500 g  kvarg
• 2 st ägg
• 5 st soltorkade tomater i olja
• 0,5 tsk salt
• 1 krm peppar
• 150 g fetaost 
• några körsbärstomater
• några blad färsk basilika
 
Sätt ugnen på 175°. Krossa eller mixa kexen fint. Smält margarinet och rör ner smulorna. Tryck ut smulblandningen på botten i en form med löstagbar kant, ca 24 cm i diameter. Grädda i mitten av ugnen ca 7 min. Vispa ihop kvarg och ägg till en slät kräm. Finhacka tomaterna. Rör ner tomat, salt och peppar. Smula osten grovt. Fördela osten på botten och häll över kvargblandningen. Grädda ytterligare ca 30 min. Låt cheesecaken svalna något.

Skär körsbärstomaterna i halvor. Blanda tomater och basilikablad försiktigt. Lägg upp det i en hög på cheesecaken. Denna cheesecake, som liknar en paj, kan serveras ljummen eller kall.


Kokoskaka

I all hast slängde jag för inte så länge sedan ihop en kaka. Om man får gäster - vilket vi då skulle få - så tycker jag nämligen att det är så mycket roligare ett bjuda på något hembakt. Aldrig tidigare hade jag dock bakat denna kakan, men det blev en succé ändå. Den underbara kokossmaken var verkligen farligt god!
 
 
Kokoskaka
• 3 ägg
• 3 dl socker
• 2,25 dl vetemjöl
• 2,25 dl kokosflingor
• 2 tsk vaniljpulver
• 150 gram smör eller margarin
 
Smörj en rund form - gärna med löstagbar botten - med margarin och "bröa" med kokos. Smält sedan margarinet och låt svalna medan du vispar ägg och socker pösigt. Rör ihop vetemjöl, kokosflingor och vaniljpulver och vänd ner i äggsmeten. Tillsätt sedan det smälta margaringet och häll sedan smeten i formen.
 
Grädda därefter i mitten av ugnen, i 175°C i ca 30 min. När kakan har en fin gyllenbrun färg är den klar. Till sist kan du om du vill pudra över lite fluorsocker för att få en finare kaka.

Lätt hälsolimpa

 
Lätt hälsolimpa
 
• 2 dl grovt rågmjöl
• 5 dl vetemjöl
• 1,5 dl havrekli
• 1 dl grovhackade blandade nötter
• 1 dl hackad torkade aprikoser
• 2 tsk bikarbonat
• 1 tsk salt
• 4 dl  mild yoghurt
• 1 dl lingonsylt
 
 
Sätt ugnen på 200°. Blanda alla torra ingredienser i en bunke. Rör i yoghurt och sylt. Klicka ner smeten i en smord avlång bakform som rymmer ungefär 1 1/2 liter.

Grädda i nedre delen av ugnen ca 1 tim. Stjälp upp limpan och låt den kallna under bakduk.


Mazariner

Varför inte göra gula mazariner såhär i påsktider?
 
 
Mazariner, ca 15 st
 
Till bottnarna
• 3 dl vetemjöl
• 0,5 tsk bakpulver
• 100g margarin eller smör
• 2,5 msk strösocker
• 0,5 ägg
 
Till fyllningen
• 150g mandelmassa
• 50g margarin eller smör
• 2,5 ägg
• 4 msk vetemjöl
• 0,5 tsk bakpulver 
 
Till glasyren
• 2 dl florsocker
• ca 1,5 msk vatten
• lite citronsaft
• ev. lite karamellfärg
 
Smörj formar av metall eller aluminium väldigt ordentligt. Arbeta sedan samman ingredienserna till bottnarna och låt sedan degen vila inlindad i plastfolie i kylskåpet i några timmar.
 
Förbered fyllningen genom att riva mandelmassan eller finfördela den i en matberedare. TIllsätt sedan rumstempererat matfett och rör alltsammans smidigt. Blanda i äggen, ett i taget under omrörning och vänd sedan i mjölet blandat med bakpulvret.
 
Kavla ut och klä formarna, eller tryck ut degen direkt i formarna. Fördela fyllningen i formarna och grädda sedan i nedre delen av ugnen i 200°C i ca 15 minuter. Låt dem sedan kallna. Ett tips om man vill att de ska få en platt yta är att när de svlanat någorlunda vända dem upp och ner på ett plant underlag och låta dem kallna så.
 
Gör sedan glasyren genom att röra ihop sockret med lite vatten taget tills det fått en bra konsistens. Om man har lite citron så kan man också gärna droppa i lite granna för extra god smak. Du kan också göra som jag och färga den med lite karamellfärg eller liknande. Bred sedan på glasyren och låt stelna.
 
Sen är det bara att njuta av dina bakverk!!!

Hallongrottor

 
Hallongrottor, ca 40 st
 
• 4,5 dl vetemjöl
• 1 dl strösocker
• 2 tsk vaniljsocker
• 1 tsk bakpulver
• 1 nypa salt
• 200 g kylskåpskallt smör eller margaring
• ca 1 dl hallonsylt
  
Blanda ihop alla de torra ingredienserna i en bunke. Tärna sen margarinet och knåda ihop det med de torra ingredienserna till en deg. Ställ in degen i kylskåpet och låt vila där i en halvtimma. Sätt ugnen på 200°. Ta sedan ut den och dela i 40 bitar som du sedan rullar till små bollar som du antingen ställer i små bakformar (då får de med säkerhet fin form) eller på en bakplåtspappersklädd plåt. Gör sen en fördjupning med ett finger i varje boll och klicka i lite sylt. Grädda sen i mitten utav ugnen i ca 10 minuter.
 
Och sen har du 40 fina goa småkakor som gärna äts precis när som helst med precis den dryck som du gillar eller helt utan nåt att dricka alls.

Hasselnötssmör

Imorse njöt jag av en macka med lite utav hasselnötssmöret som jag gjorde igår och åh va gott det var! Farligt gott! Och faktiskt är det mycket enklare att göra än man kanske kan tro. För att göra den lilla mängden som är i burken på bilden så behövs 100g hasselnötter, men man kan ta precis så mycket eller lite som man känner för och vill man, kan man för den delen också ta en annan sorts nötter om man hellre vill det.
 
 
Sätt ugnen på 200°C. Lägg nötterna på en plåt och rosta dem i ugnen i ungefär 5 minuter tills skalen börjar lossna. Blanda runt lite då och då också, så att de inte blir brända. Ta ut dem och låt dem svalna en liten stund. Gnugga dem sedan i en handuk, eller kläm lite lätt på dem så att skalet lossnar. Det är inte noga att allt skal försvinner, lite kan gott vara kvar.
 
Lägg nötterna i en mixer eller matberedare och mixa tills det fått rätt konsistens.Tillsätt lite salt efter smak, eller så kan alla nutellaälskare göra sin egen nutella genom att tillsätta kakao och någon form av sötningsmedel (det mesta funkar men honung ger dock en något grynig konsistens). Var noga med att smaka av så att du får den precis så som du vill ha den.

Ljuvlig chokladgröt

En utav de godaste frukostarna jag någonsin ätit är helt klart denna! Ja, det var verkligen ett riktigt lyckat experiment som jag gjorde nån gång för länge sen och som fick ett riktigt bra resultat. Jag kan inte säga annat än att jag rekommenderar det, inte minst till alla chokladälskare där ute.
 
Det här blir också mitt "bidrag" till "Månadens sötsak" hos Söta saker, som denna månaden har tema "morgon" (vilket för övrigt är typ det bästa temat man kan tänka sig..)
 
  
Chokladgröt, 1 portion
 
• 0,5 banan
• 1,5 msk kakao
• 1 tsk hasselnötssmör
• 1,5 dl vatten
• 0,5 dl mjölk
• 1 dl havregryn  
• 1 krm salt
 
Mosa bananen ordentligt och mosa in kakaopulvret och hasselnötssmöret (går säkert med jordnötssmör eller liknande också).
 
Häll vattnet, mjölken, havregrynen och saltet i en kastrull och koka upp. Låt sedan småkoka tills gröten inte är "grynig" längre, utan har fått en jämn men fortfarande ganska lös konsistens. 
 
Tillsätt sedan bananröran och låt koka tills gröten nästan har den konsistensen du vill ha. Ta sedan av kastrullen från plattan och låt svalna och tjockna ihop sig lite. Avnjuts sedan gärna med mjölk (som efter en stund av någon märklig anledning smakar som oboy).

Njutargröt med chokladfluff

Här kommer ett recept som komponerades en morgon när jag var sugen på gröt, men ändå något utöver det vanliga. Riktigt mumsigt och får verkligen gröten att nå nya höjder!
 
 
Njutargröt med chokladfluff, 1 portion
 
• 1 dl vatten
• 1 dl mandelmjölk
• 1 dl havregryn
• 1 krm salt
 
Fluffet
• 1 msk vaniljyoghurt
• 1 tsk kakao
• 1 st äggvita
 
Häll alla ingredienser till gröten i en kastrull.
Koka upp och låt sedan koka under omrörning på svag värme till önskad konsistens.
Blanda ihop vaniljyoghurt och kakao. Om du vill ha det lite sötare så kan du också i detta steget söta med t.ex. lite honung, strösocker, sötningsmedel eller liknande.
Vispa äggvitan till ett hårt skum och vänd ner i yoghurten.
Servera gröten (själv tycker jag att den är godast kall) med fluffet och toppa t.ex. med lite hallon.
Ät och njut!

Hembakta vaniljhjärtan till alla hjärtans dag

På fredag är det dagen som så många antingen älskar eller hatar. På fredag är det dagen då vissa visar så mycket kärlek de bara kan till sin älskade, medan vissa sörger att de inte har någon flic- eller pojkvän. 
 
Jag är så singel man bara kan bli och ja, jag sörger på alla hjärtans dag. Dock sörger jag inte det faktum att jag varken har pojkvän eller flickvän utan jag sörger att det finns folk som låter en sorg som det gå ut över denna fina dag. Jag sörger att vi inte bara använder denna dag till att sprudla av kärlek, så att vi inspireras att göra det under årets alla dagar jag också. Jag sörger att så många inte väljer att tillägna denna dagen alla de älskar, även om de de älskar inte råkar vara en "partner". 
 
Så ja, det jag vill uppmana er till är att visa kärlek. Visa kärlek till dem ni älskar och sprid kärlek till alla runt omkring er. Det ska jag göra. Och på fredag ska jag främst tillägna dagen min underbara lillebror som jag älskar över allt annat. Just jag ska inte visa min kärlek med hjälp av hembakta vaniljhjärtan, men det är annars en väldigt bra grej som man kan göra. Så här kommer ett recept. Lite pilliga är de, men så värt är det!
 
 
Vaniljhjärtan, ca 12 st 
 
• 4 dl vetemjöl
• 1 dl potatismjöl
• 0,75 dl socker
• 1 äggula
• 200 gram smör eller margarin
 
Fyllning
• 1 dl mjölk
• 0,5 dl vispgrädde
• 1 äggula
• 2 tsk socker
• 1 msk potatismjöl
• 0,5 vaniljstång
• 2 tsk vaniljsocker
 
Smörj hjärtformar av metall. Blanda sedan ihop vetemjölet, potatismjölet, sockret, äggulan och margarinet till en smidig de, gärna i matberedare och låt den sedan vila i kylskåp inlindad i plastfolie 30-60 min.
 
Förbered under tiden fyllningen genom att blanda äggulan, sockret, potatismjölet och mjölken i en kastrull. Dela vaniljstången på mitten, skrapa bort de svarta fröna med en kniv och lägg i kastrullen. Sjud under vispning på svag  värme tills krämen tjocknar. Låt den kallna och tillsätt sedan vaniljsockret. 
 
Kavla ut degen (ett tips är att göra det mellan två skivor plastfolie så att du slipper problemet med att degen fastnar i bordet eller kaveln) och klä formarna med ungefär hälften utav degen. Lägg en klick fyllning i varje och täck med lock av degen. Kläm till ordentligt i kanterna så att degdelarna fäster i varandra.
 
Grädda kakorna på galler i nedre delen utav ugnen i 200°C i ca 15 min. Stjälp sedan försiktigt upp kakorna på plant underlag medan de fortfarande är varma och sikta sedan över lite florsocker precis innan de ska serveras.

Sen är det dags att njuta av din skapelse tillsammans med dina älskade!!!

Drömrulltårta

Det är inte många recept jag kan utantill. Jag vill lära mig ett flertal, bara för att det kanske kan vara bra nån gång och för att det är mycket roligare så, men också eftersom det är ett tecken på att man faktiskt kan det man håller på med och inte bara gör allt efter en tydlig instruktion. Men som sagt, det är inte många jag kan utantill.
 
För att närma sig lite fler utantillkunskaper så finns det dock många vägar att gå. En väg som jag i för sig inte rekommenderar eftersom det inte är den roligaste, men som i lördags visade sig vara mycket effektiv var att om och om igen misslyckas med något men ändå ge sig an på att man ska lyckas. Det var nämligen vad jag gjorde när jag bakade rulltårta. Den första brände jag, den andra visade sig vara degig och den tredje blev för tunn. Med den tredje blev jag dock ändå så pass nöjd med att det räckte med bakande för dagen. För att kompensera för tunnheten gjorde jag istället mer fyllning, vilket kanske syns på bilden. Kanske blev det lite väl mycket men åh så mumsigt det är ändå. 
 
Och här är det för er som också vill lära er det utantill. Eller tja... nödvändigt är det ju inte att lära sig det utantill. Det går också bra att låta bli ifall man vill. Det viktigaste är ju att man får lite rulltårta i slutändan.
 
Receptet kommer hur som helst från rutiga bakboken och nämnas kan också göras att den är glutenfri. Superbra! Då kan alla njuta av den!
 
 
Drömrulltårta
 
• 3 ägg
• 1,5 dl strösocker
• 0,75 dl potatismjöl
• 2 msk kakao
• 1 tsk bakpulver
 
Fyllning
• 150g smör eller margarin
• 2 dl florsocker
• 2 tsk vaniljsocker
• 1 äggula
 
Börja med att klä en långpanna (ca 30x40cm) med bakplåtspapper. Jag brukar också smörja pappret med lite smör, för att vara på den säkra sidan att den faktiskt lossnar lätt sen. Vispa sedan ägg och socker vitt och pösigt. Blanda därefter ihop de torra ingredienserna och sila ner i smeten. Rör ihop försiktigt med till exempel en slickepott. Bred sen ut fyllningen i långpannan. 
 
Grädda rulltårtan i mitten av ugnen i 250°C ca 5 minuter. Strö lite strösocker över den och vänd sedan upp den på ett annat bakplåtspapper (alltså med den sockriga sidan nedåt). Låt den sedan kallna - gärna under långpannan. 
 
Vispa ihop alla ingredienser till fyllningen tills den blivit vit och porös. Bred sedan ut fyllningen på kakan och rulla ihop den. Förvara den sedan kallt om du inte vill äta upp den direkt. Rulltårtan håller ca 3-4 dagar i kylskåp och ca 2-3 månader i frys.

Ditt namn eller något annat som förklarar bilden

När jag nästan fick kämpa för att min privata blogg inte skulle förvandlas till en bak/matblogg, så tänkte jag att det nog var dags att göra något åt saken. Så här är nu Hallondrömmen - min egen lilla kokbok i cyberrymden.

Matbloggstoppen


Matklubbens Topplista

RSS 2.0