Mellanmålsbollar med smak av banan och jordnötssmör

"Tror du verkligen att man får ha med sig såna häringa till skolan?". "Ja, varför skulle man inte få det?". "Näe, men man brukar ju inte få ha med sig godis och så...". 
 
Lite så kan det låta när syster har experimenterat fram ett recept på så kallade "mellanmålsbollar", som både smakar och ser ut som något som man lätt skulle kunna missta som godis. Men bara för att de är fina och mumsiga så behöver ju inte det betyda att de ska vara onyttiga och "otillåtna" i skolan. Enda anledningen till att de skulle vara bannlysta från skolan skulle vara för jordnötterna de innehåller då...
 
För saken är att detta är mumsiga små saker som också råkar vara redigt nyttiga. Ett perfekt mellanmål på alla sätt: nyttiga sockerarter för den där lilla extra energikicken som kan behövas på eftermiddagen, nyttiga fetter och fibrer för att du inte ska bli så hungrig innan middagen och nyttiga näringsämnen som du faktiskt behöver få i dig varje dag. Det enda som det är brist på i dessa är väl (vilket i många fall nu för tiden verkar vara så otroligt önskvärt) protein, men må så vara. Inget proteinpulver i mina mellanmålsbollar inte! Nej, här kör vi på äkta vara!
 
 
Mellanmålsbollar med smak av banan och jordnötssmör, ca 25 st
 
• 2 dl havregryn
• 1 dl rågflingor
• 2 msk krossade linfrön
• 2 msk havrekli
• 2 msk jordnötssmör
• 1 banan
• kakao att rulla dem i 
 
Börja med att mixa havregryn och rågflingor till ett ganska så fint "mjöl". Tillsätt sedan övriga ingredienser och mixa tills allt är väl blandat och går att forma till bollar. Tillsätt lite extra havrekli om blandningen är för lös, eller lite extra jordnötssmör om du vill få den lite kladdigare. Låt vila kallt en stund och forma sedan till bollar som du sedan rullar i kakao. 
 
Tips:
 
Jag gjorde ganska små, men man kan gott och väl göra större. Antalet är dock för storleken på bollen på bilden.
 
Har du inte jordnötssmör så kan du också lätt göra eget genom att bara mixa jordnötter till önskad konsistens. Detta gör jag faktiskt alltid istället för att köpa färdigt. Blir godare (och går ju ändå så snabbt) och man vet att det verkligen är hundra procent jordnötter.

Kommentarer
Postat av: My

Bra tips! (:

2014-01-06 @ 19:16:45
Postat av: Lina - Foodoholic

Låter som ett perfekt mellanmål :)

2014-02-10 @ 20:01:10
URL: http://lvdp.blogg.se/
Postat av: Sara

Nämen de är ju helt genialiska!

2014-03-01 @ 18:10:09
URL: http://unpetitgateau.blogg.se
Postat av: Sara på Vardag.nu

Det här låter jättegott!

2014-03-04 @ 14:33:44
URL: http://vardag.nu/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
Ditt namn eller något annat som förklarar bilden

När jag nästan fick kämpa för att min privata blogg inte skulle förvandlas till en bak/matblogg, så tänkte jag att det nog var dags att göra något åt saken. Så här är nu Hallondrömmen - min egen lilla kokbok i cyberrymden.

Matbloggstoppen


Matklubbens Topplista

RSS 2.0